torsdag 8 augusti 2013

Dagens dokumentärtips, Inside Job

Visas idag 8/8 kl 21 på SVT


Text Från SVT:s hemsida

Inside job

Vad var det som orsakade den globala finanskrisen 2008? Vilka var ansvariga och hur kunde alla företagsledare, ekonomiexperter och regeringsmedlemmar missa signalerna om överhettning? 
http://www.svt.se/dox/inside-job-1

Finansinstituten spelade ett högt spel med enorma risker vilket drabbade världens marknader. Enligt filmaren Charles Ferguson kunde allt detta förutses och i Dox: Inside job intervjuar han en rad personer vars varningar avfärdades. Filmen belönades med en Oscar för bästa dokumentär 2010.
Avregleringar inom finanssektorn på 1980 och -90-talen gjorde att börserna steg och vinsterna ökade, men det fanns alltid några investerare, ekonomer och statstjänstemän som varnade att de febriga spekulationerna skulle leda rakt ner i avgrunden. En del dyker upp i dokumentären för att, än en gång, ge de analyser som ignorerades och avfärdades av alla. Charles Ferguson riktar sin kritik, förutom mot regeringen och företagen, mot den akademiska världen. Flera framstående ekonomer lät sig korrumperas av konsultarvoden och styrelseposter och såg inga problem med att ha ena foten i Washington och den andra på sitt lärosäte, samtidigt som de var högt betalda rådgivare på Wall Street.
Dox: Inside job är ingen uppgörelse med George W Bush och hans rådgivare, såväl republikaner som demokrater får bära hundhuvudet. Allt sämre kontroll av bankerna och minskad styrning från regeringens sida började redan under Ronald Reagans tid och fortsatte när Bill Clinton blivit president. Risktagandet blev allt farligare tills banken Lehman Brothers och försäkringsbolaget AIG gick omkull 2008. I efterhand ser hela byggets kollaps oundviklig ut, med förluster av jobb, hem, pensioner och politisk tillit.
Amerikansk dokumentär av Charles Ferguson från 2010.