fredag 9 augusti 2013

Ät mer grönsaker! Livsmedelsverket listar nyttigaste grönsakerna

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Skordetider---Gronsakernas-topplista/

Analys av näringsämnen http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2013_livsmedelsverket_10_gronsaker_och_rotfrukter_analys_av_naringsamnen.pdf

Livsmedelsverkets analys av våra populäraste grönsaker och rotfrukter ger en bra bild av vad som kan bli en riktig supersallad. En portion spenat, broccoli och gröna bönor ger stora delar av dagsbehovet av ämnen som vi behöver få i oss.

Även om svenskarna äter mer grönsaker än tidigare äter åtta av tio för lite. Det är inte svårt att få i sig mer vitaminer och mineraler. En vanlig sallad med tomat och gurka kan bli så mycket bättre med lite sockerärtor, babyspenat och linser.

- Riven morot och vitkål toppat med till exempel spenat, broccoli, och bönor är en riktig hälsosallad.  Den ger massor av fibrer, vitaminer och mineraler och flera av ingredienserna är dessutom miljövänliga säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets nya analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6.

 

Topplistan

Analysen av de fyrtio populäraste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige ger följande topplista:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Undvik att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, till barn under ett år.

Text livsmedelsverket 20130809