torsdag 6 september 2012

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på Jägare


Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på Jägare

Bakgrund till beslutet:
I Sverige uppskattas att det finnas ca. 300 000 aktiva jägare. Den alltför stora jägarstammen har blivit en plåga för allt vilt i de svenska skogarna och för boende på landsbygden.
Skogspromenader, svamp och bärplockning är en ”livsstil” för många boende på landsbygden och en anledning till att flertalet valt att bosätta sig utanför storstäderna. Tyvärr omöjliggörs denna hobby (”kulturarv”, ”naturvård”) av rädsla och det hot skjutglada jägare utgör.

Försöken med kvoterad jakt, vars mål är att minska jaktensskadeverkningar, har visat sig vara verkningslösa. Jägarna har vid i princip samtliga fall överskridit den givna kvoten. Utöver detta tillkommer en omfattande tjuvjakt på vilt. (inkluderar även, förgiftningar, fällor, förstörande av gryt, nedsågning av rovfågelsbon mm.)

Konsekvenser av den storskaliga jakten blir bl.a. att det blir brist av bytesdjur (vid 2012 års älgjakt skall 100.000 av den uppskattade älgpopulationen på 300.000 skjutas. Källa. De5stroa.com) för det fåtal rovdjur vi har i Sverige, vilket resulterar i att de i ökande grad söker sig till bebyggelse och fårbesättningar. När jägare fäller djur lämnas dessutom inga kadaver kvar till asätare (korpar, räv, örn, insekter mm.)

Ingen hänsyn tas till de jakthundar som lever ytterst farligt under jakten. De släpps vind för våg fria i skogen och löper stor risk att dödas i trafiken (2400/år) av skottskador även av älg, vildsvin, björn och varg (28st dödade av Varg 2011 i Sverige + Norge). http://vargreviret.com/2400_jakthundar_.htm  Sveriges ca 150 000 jakthundar stressar även övrigt djurliv då de släpps fria i naturen.

Slutsats: Jägarna utgör ett hot mot såväl människa som djur och natur

Jägarförbundet erhåller årligen ca. 50 miljoner kr. i Subventioner från svenska staten http://www.dn.se/debatt/hur-kan-jagareforbundet-vara-folkets-opartiska-ombud

WWF rapport om omfattningen av den illegala jakten på örn http://www.naturogat.se/rovdjur_pdf/93-11_kungsorn_wwf_rapport.pdf

Dokumentärer tjuvjakt

Sidor positiva till jakt
Jägarnas riksförbunds tidning http://www.jaktojagare.se/
Svenska jägareförbundets tidning http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/ http://www.folkaktionen.com/

Sidor kritiska till jakt
http://www.jaktkritikerna.se/
http://www.naturogat.se/
http://www.rovdjur.se/
http://www.djurrattsalliansen.se/
http://www.djurensratt.se/
http://www.wolfarmysweden.org/
http://www.antipoachingunit.org/