söndag 25 mars 2012

Landet lagom?

Beroende på vem man frågar har Svenskar ofta en uppfattning om att Sverige valt en mittenväg mellan socialism och kapitalism. Enligt den liberala tankesmedjan the Heritage Foundation är Sverige det land i väst där liberaliseringen gått längst.
Vanligen är liberalism (ekonomisk) något som förespråkas i relation till en svagare part där man själv har något att vinna, enkelt uttryckt. I Sverige verkar dock ledande politiker och akademiker på fullaste allvar anamma    den nyliberala doktrinen fundamentalistiskt.
Liberala debattörer kommer med stor sannolikhet att se the Heritage Foundations undersökning som ett kvitto på att avregleringar är rätt väg att gå, då Sverige klarat sig relativt väl under den finansiella krisen.
Märk väl att framtidsbranscher som biotech-industrin i Sverige är på stadig nedgång i jämförelse med den Danska reglerade marknaden som blomstrar och vinster investeras i landet för framtiden.

Liberaliseringen snabbast i Sverige http://www.dn.se/ekonomi/liberaliseringen-snabbast-i-sverige

Artikel som belyser skillnaderna i ägande mellan Svensk och Dansk Bioteknikindustri http://www.redjustice.net/?p=7752

Noam Chomsky Free Market Fantasies http://www.youtube.com/watch?v=SgFlJjnULh0

Dokument inifrån Novemberrevolutionen hur S lade grunden för nyliberalismen i Sverige http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k